söndag 30 oktober 2011

Skärmbyte på Dell D600

Skruvade ju LCD-panel på Dell igår, och medan jag ändå hade ångan uppe tänkte jag fixa till familjens gamla D600. Den har fått utstå monstruös misshandel under åren, och konstigt nog lever den faktiskt fortfarande. Det senaste som gav upp var dock gångjärnen, så skärmen är aningen ..eehh.. slapp... Köpte en annan halvtrasig D600 för evigheter sedan, just med baktanke att skarva ihop med vår egen. Skärmlocket på donatorn var betydligt snyggare än på vår egna, så det blev ett enkelt beslut att bara byta lock på maskinerna. Jobbet lämpar sig för alla som klara att skilja på en spårmejsel och en kryssmejsel. Svårighetgrad 1/10, men jag kör ändå en snabbgenomgång.

1) Pilla loss plastpanelen mella skärm och keyboard. Finns liten flik till höger där man enkelt får ner en mejsel.
2) Skruva loss de två skruvarna som håller tangentbordet. Vik upp tangentbordet mot dig.
3) Lossa jordsladden till skärmen, sitter skruvad jämte kabelstammen till skärmen.
4) Lossa de tre skruvarna som håller skärmen, och lyft bort hela rasket.


Hoppla... Passade på att lossa heatsinken också. Såg jäkligt grisigt ut, och lovar att skälla på ungarna som uppenbarligen sitter med datorn i sängen och käkar knäckebröd. Mängden brödsmulor och damm i burken tyder på detta.

Tandborsten, topsarna och lite tryckluft på burk snyggade till inkråmet. Lite ny kylpasta på prollen borgar för att värmeavledningen funkar en bit in i framtiden också.

5) Kör punkterna 1 till 4 i omvänd ordning för att bygga ihop apparaturen igen.

Mad en rejäl rekonditionering följer självklart en ominstallation för att maskinen ska vara tipptopp. Och på några timmar en lat söndageftermiddag har vi en schysst D600 back in business.


Happy Hack'in...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar