tisdag 11 oktober 2011

Lagning av HP/Compaq-laddare

Ungarnas kusin, en tjej i övre tonåren, förbrukar laddare på löpande band. Hennes dator, en Compaq CQ70, behandlas aningen ehh... ovarsamt... och det som råkar värst ut är laddarens sladd och kontakten i datorn. Konsigt nog har inget - ännu - behövt göras med kontakten i datorn. Däremot tror jag hon är inne på sin tredje laddare. HP's original-laddare är ju kriminellt dyra, så hon vill att morbror Lödkolv fixar billigt/gratis.

Under några månader har något "glappat" i sladden eller kontakten vid datorn. Jag fick åbäket i min hand häromdan när glappet blivit permanent och datorn inte gick att använda alls. Kunde i vart fall konstatera att datorn var OK, då den fungerade med annan laddare. Kikade närmare på laddaren, och såg tecken på en böj-skada på sladden intill kontakten i "datoränden". Jepp... Lirkar man TÅLMODIGT med sladden går det att få kontakt! Hade jag hetat Tjalle Berg och sålt dator på Tradera hade jag skarvat med en sockerbit, och inte tyckt att denna tattarlagning var något som behövde tas med i objektbeskrivningen (har hänt!). Heter man Lödkolv i efternamn lagar man ordentligt!!

Laddaren i fråga heter 384020-001. Är varianten med mittpinne på kontakten - sker en typ av signalering mellan datorn, laddare och batteri via denna ledare. Ytterhöljet på kontakten är GND, och insidan är 19 volt. Den rent fysiska storleken på kontakten är densamma som på Dells PA-10 och PA-12 mfl. Som av en händelse hade jag en trasig PA-10 från Dell liggande (varför slänga trasiga saker??) som gladeligen kunde få donera hela lågspänningsdelen. Lyckades bräcka upp bägge laddarna utan att åsamka några skador på plasten, kablarna i respektive laddare löddes bort. Bilden nedan visar HP-laddaren samt några anteckningar över vad som ska sitta var - är ju enkelt att mäta upp med en multimeter.
Sladden till vänster är Dell-kabeln och sladden till höger är den gamla HP-kabeln. Den uppmärksamme noterar också att det bara syns/finns två ledare på HP-kabeln. Jepp, i/o-kabeln hade gått av inne i laddaren!!! Mycket märkligt, men det ger iallafall en förklaring till varför ett nästan nytt batteri knappt tog laddning.

Och såhär blev resultatet efter att Mr Lödkolv pulat dit Dell-sladden istället.



Som bonus kan tilläggas att Dell-sladdens dragavlastare passade superbt i hålet på HP-laddarens plast-hölje. Brydde mig aldrig om att limma ihop laddarens hölje. Ett par varv silvertejp gör samma jobb, och det är enklare att forcera silvertejp än lim - för detta var säkert inte sista gången som denna laddare kommer att lagas.

En snabbkoll med multimetern gjordes också innan laddaren jackades upp mot datorn. Funkade prima! Konstaterade också att med en fungerande signal-länk mellan laddare och dator ville även batteriet vara med på noterna.

Mr Lödkokv v/s Compaq CQ70: 1-0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar