onsdag 12 oktober 2011

Konfiguration av 3G-routern ERIMAX 3G-6200n

En person i bekantskapskretsen hade av misstag lyckats nollställa sin router. Han hade sedan uppenbara svårigheter att få den att funka, och utan internet var familjen i uppror.. :-) Väldigt ödmjukt undrade han om inte Mr Lödkolv ville ta sig an apparaturen och försöka få fart på den. Visst svarade jag. Tror att titeln nätverkstekniker står någonstans i CV'n, så detta ska man väl kunna reda ut.

Det som anlände var en ryggsäck innehållande en EDIMAX 3G-6200n, en Huawei E1750 3G-dongel med SIM-kort från Telenorm, några enkla manualer, sladdar och skivor. En snabbkoll i manualen visade att modellen stödjer BÅDE 3G-uppkoppling OCH fast koppling mot internet. Tyvärr var det hårdkodat att 3G-uppkopplingen var primär, och den fasta var fail-over. Tycker att det omvända vore bättre, eftersom man i allmänhet har bättre prestanda på sin fast uppkoppling.



På med routern, anslut en TP-kabel till valfri port (1 tom 4) and off we go. En koll med ipconfig visade att routern hade adress 192.168.2.1, och på denna adress fanns det sedvanliga web-gränssnittet för konfiguration. Skippade wizarden och kikade runt lite i menyerna innan jag gav mig på inställningarna. Började med WAN-inställningarna - och då denna router bara skulle användas med mobilt bredband gick jag rakt på 3G-setup'en. Fick rådfråga google för Telenors APN-parameter.

- APN: internet.telenor.se
- Service: 3G/3.5G only
- AT Dial Script: *99#
- inget namn/password

Klicka APPLY, parametrarna sparas och routern startar om. Efter någon minut reagerar 3G-dongeln.. Citerar Adolphson & Falk - "Kontrollen blinkar blå, en signal för det säkra". En snabbkoll i routerloggen visade att uppkopplingen gått klockrent. Några minuter senare hade även WLAN'et fått tillbörlig säkerhet, och prylarna kunde återlämnas till sin rättmätige ägare.

Mr Lödkolv v/s EDIMAX: 1-0
Segraren erhöll en pava vitt för sin enastående insats!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar