lördag 29 oktober 2011

Transplantation av LCD-panel

En Dell Latitude D610 trillade in häromdan. Skulle enligt uppgift fungera som den skulle - sånär som på att LCD-panelen var spräckt. Som av en händelse har jag lite defekta Dellar ur D-serien liggande. Citerar mig själv; "varför slänga något som är trasigt" - och vipps stod en halvplundrad D600 på bordet. Råder väl ingen tvekan om vilken av maskinerna som har spräckt display.
D610'an har lite bättre generell prestanda än D600'an. Har nyare chipset och supportar bl.a DDR2-minne. Ingen fartfantom, men absolut en maskin värd att få leva ett tag till.

Ett LCD-byte är hyfsat enkelt. Antingen väljer man att byta LCD-panelen med locket fortfarande sittande på datorn, eller lossar man locket från bottenplattan och får en lös överdel att jobba med. Jag valde att låta locket sitta kvar, då jag vet att det funkar bra. Som vanligt när man jobbar i en laptop kopplar man ur strömadaptern och tar ut batteriet. Vill inte ha ström i datorn om man tappar en skruv, eller slinter med mejseln.  Förenklad arbetsgång;
1) - pilla bort de sex gummipluttarna som döljer skruvskallarna.
2) - plocka loss panelen mellan LCD och keyboard
3) - lossa skärmsagen, the bezel, försiktigt. Lirka lite, den sitter bara med snäpplås.

4) - lossa skruvarna som håler LCD-panelen. På D610'an satt det fyra skruvar på panelens yttersida. På D600'an satt dom framifrån, med monteringslister fästa på sidan. Flippa LCD-panelen framåt och lossa flatkabeln till LCD-panelen, och nertill lossas kontakten till invertern. Flatkabeln sitter oftast/alltid skyddad med en tejpremsa, och kontakten är låst med små hakar. Kabellåset öppnas genom att trycka in de små knäppena som pilarna visar, och sedan lirka loss kontakten genom att dra nedåt.


5) - Monteringen sker i omvänd ordning, och innan man skruvar samman allt testar man lämpligen om man får bild.



Matchen avslutad. Mr Lödkolv v/s Dell D610; 1 - 0

Happy Hack'in

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar