söndag 13 november 2011

Renovering av ASUS A6000

Så har turen kommit till en Asus A6000 - närmare bestämt en A6KM - att få en genomgång. Köptes för nästan ett år sedan av en inte fullt så nogräknad säljare på Tradera. Minns att jag packade upp denna dator, för att utbrista i ett "Vad i HELVETE är detta!!##!"... DC-kontakten till datorn hade uppenbarligen gått sönder, och säljaren hade löst detta med att skarva på en sladdstump och låtit kontakten hänga utanför maskinen. Killen hade inte nämnt ett ord om detta i beskrivningen av maskinen. Datorn var också undermånligt packad, så skärmen hade gått sänder i transporten. Tack för detta Oskar Eriksson-Lövstaf - som förövrigt tyckte allt var DHL's fel.

Fick fatt i en defekt A6000 några månader senare som jag tänkte kunde få donera lite delar, men hade då ingen lust eller ork att ta tag i detta. Tog mig dock i kragen för ett par veckor sedan, och beställde en DC-kontakt via en säljare i HongKong på ebay.
http://www.ebay.com/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=250746036427&ssPageName=ADME:L:OC:US:1123
Betalade hiskeliga $2.80 - inklusive frakt, typ 20 kronor. Jag fattar inte hur det kan vara så billigt.

Förfarandet vid demonteringen var lite knölig. Hade ingen service-manual till denna, men tar man det lungt och metodiskt funkar det mesta.
- ta bort luckorna till minne/wlan och cpu på undersidan, samt luckan över LCD-kontakterna på baksidan..
- lossa antenn-sladdarna till wlanet och backa loss dessa.
- lossa jord-skruvarna till kablaget för LCD och kameran och ta loss kontakterna
- lossa skruvarna till skärmens gångjärnen. Sitter på undersida & baksida - fyra till varje - och lyft bort skärmen.
- två skruvar på undersidan märkta K lossas. Flatmejsel öppnar lås-spärrarna i tangentbordets överkant och tangentbordet kan lyftas upp. Lossa låset till tangentbordets flatkabel och ta bort tangentbordet.
- Många skruvar för att öppna bottendelen. Lossa alla du ser. En del sitter knasigt vid CPU-fläkt, under batteri, under HD'n och på översidan, under tangentbordet.


Så här makalöst snyggt hade den gode Oskar "lagat" datorn. Va fan, om man ändå gör sig omaket att skruva isär en dator för att jobba i den, varför lagar man den inte ordentligt istället!! Tog en stund att rensa bort och snygga till. Lite prima lötwasser, och dit med den nya kontakten. 100%-ig passform mot hålen i moderkortet.
Snygg och prydligt. Bara att skruva ihop rasket igen, och hålla tummarna för att det funkar. Bättre begagnad skärm kom från en snarlik A6000. Men snablans vad skruvar till denna burk... När man ändå är och pillar i maskinen passar man självklart på att lägga lite ny kylpasta på cpu'n också.
Ett styck Asus A6000 back in business. Glaset till vänster innehåller en välförtjänt dos av C2H5OH . Är ju lördag.. :-)

Happy Hackin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar