lördag 1 december 2012

Fläktstädning Packard Bell MH36

Köpte en Packard Bell Easynote MH36. Skulle funka bra enligt tjejen som sålde den, men jag märkte snabbt att den gick varm med ordentligt fläktljud och dåligt luftflöde.

Försökte googla fram en demonteringsanvisning, men hittade nada - och i brist på densamma är det ju bara att sätta igång och meka efter eget huvud.

Tangentbordet sitter med små snäpplås upptill och lossade snällt. Plockade ur minne, disk och batteri från undersidan, och därefter skruvades alla skruvar jag hittade bort. Kändes först som att paltresten skulle komma loss enkelt, men nix... Tog en stunds vändande och virdande innan jag insåg att jag var på fel spår. Där är nämligen datorns botten som ska lyftas loss.

Och när man fattat det var det en smal sak att komma åt skiten som fastnat i kylflänsarna.

 
Lämpliga verktyg är tandborste, tryckluft och en damsugare.

 
Nån som sitter på en SLIC 2.1-moddad bios till denna MH36? Hör gärna av dig...
 
 
Mr Lödkolv v/s Packard Bell - 3-2, efter förlängning

onsdag 17 oktober 2012

"Uppgradera" CQ10

Fick en Compaq mini-laptop i händerna häromdan - en CQ10 100SO närmare bestämt. Ägarens ungar hade tappat den i golvet, och efter detta ville den inte starta längre.

Efter lite skruvande och pill vankade den till liv, bild på skärmen, men skrek om SMART-fel på disken och tvärvägrade att boota.

Ny disk och ominstallation är ju en enkel pilsner. Licensetiketten på undersidan var oläsbar, så jag kunde inte direkt säga vilket operativ den var såld med från början. Kunde tydligen vara både XP och Win7 enligt vad oraklet google svarade.

Slängde i min Win7-skiva och gjorde en snabb installation av Win7 Starter. RW-everything kunde dock inte ge någon SLIC-info, så jag antog att det var en XP-maskin i grund och botten.
Snabbkoll på dom vanliga forumen visade att det var fler än jag som ville köra Win7 i denna maskin, och lösningen denna gång var INTE att flasha en manipulerad BIOS.

Det räcker att använda några läckta HP-utilities. "HP DMIFIT 2C10 package"...
http://www.4shared.com/rar/7tZ1Zc_C/hp_notebook_dmifit_2c10_utilit.html

Packa upp, lägg på ett bootbart USB-minne - och studera min screenshot. Ursäkta den kläggiga datorn - men ägarens ungar verkar både gilla kex och tro det är touchscreen.



Finns en liten flagga som behöver ändras till lite...

Vipps har man en maskin med SLIC 2.1-tabeller synliga för operativet, och aktivering görs på sedvanligt maner med HPQOEM-certifikatet och SLP-nyckel för den version av Win7 man installerat.


Mr Lödkolv v/s Microsoft; 3 -0 på wo

torsdag 4 oktober 2012

Flasha BIOS i en Sony Vaio VGN-C2Z

För att kunna installera Win7 i en äldrelaptop, utan att behöva dribbla med aktiveringsloaders, finns ofta hackade BIOS med modefierade SLIC-tabeller. Man kan behöva leta lite, men ofta hittar man det man söker.

Köpte en begagnad Sony Vaio VGN-C2Z häromdan. Satt en halvt oläsbar Vista-etikett på undersidan, och tidigare ägare hade nån tidig Win7 med aktiveringsloader - som gjorde att han inte hade vågat uppdatera operativet på nästan ett år, av rädsla för att microsoft skulle peta in nån wga-kontroll på samma gång. Not najs...

Win7 är ju hästlängder bättre än Vista, och ominstallationen var både självklar och snabbt gjord. Hittade en moddad BIOS med SLIC 2.1 till denna modell, och skulle bara flasha om maskinen så snart Win7-installationen var klar. Skitenkelt...

Men... Fanns en inbyggd BIOS-versions-kontroll i den version av WinPhlash som Sony har till sina lite äldre Vaio. Tror det var ver 1.4... I sann Murphy-anda snavade jag på att den hackade BIOS'en var av samma version som den som fanns installerad i maskinen. Detta gjorde att flash-verktyget helt sonika avbröt flashningen.. Tack för den Televerket...

Vet inte hur många varianter av flashverktyg eller flash-optioner jag testade innan jag hittade...
http://forums.mydigitallife.info/threads/12137-Downgrade-Flashing-SONY-VAIO-problem/page2?p=181599&viewfull=1#post181599

En själsfrände har haft vänligheten att modda Sonys WinPhlash 1.4 till att INTE kolla versionen av det man flashar. Ska således funka bra att nedgradera också om man behöver det! Funkar på fler modeller än den jag körde på.

Mr Lödkolv v/s Sony; 1 - 0

tisdag 18 september 2012

Radera ACER's recoverypartition

Jag satt och rensade bland hårddiskar som plockats ur diverse laptopsar. Diskar som funkar och uppträder pålitligt kan självklart användas igen. Diskar som inte gör det förpassas till återvinningen...

Stötte på några SATA-diskar tagna ur halvnya Acer-laptopsar. Dessa diskar hade Acers ursprungliga partitionering, med recoverypartition, C och D-partition. Jag ansluter diskarna med ett USB/SATA-interface och använder Windows diskhantering i datorhanteraren för att enklast hantera diskar och partitioner. Jag kör Win7, men diskhanteraren sner snarlik ut på XP och uppåt.

Problemet är att Acers (och andra tillverkares) recoverypartitioner inte kan tas bort med hjälp av diskhanteraren, utan man får ta till följande lilla trix - finns såklart fler varianter, men detta funkar bra.

Ta upp en kommandoprompt - som administratör - och skriv DISKPART. (Diskpart finns på Vista och nyare, men kan plockas hem till XP)

I mitt fall var USB-disken "disk 3"


Och nu kan man glatt fortsätta med partitionering och formatering i diskhanteraren.

Mr Lödkolv v/s ACER ; 1 - 0

tisdag 17 juli 2012

DV5000 - total makeover...

Det är alltid spännande hur olika människor ser på skick och funktion av ett föremål. Skriver några ord om en HP-laptop jag köpte på Tradera häromdan.

Ni som följer bloggen vet att jag har ett visst intresse för att skruva i laptopsar, och det blir lätt att man samlar på sig och sparar lite mer prylar än man borde. Emellanåt köper jag laptopsar på t.ex tradera - ofta maskiner som saknar något, eller med någon defekt - som kan kompletteras med delar jag har på hyllan. Så var fallet med nedanstående DV5000.



Utifrån beskrivningen borde det bara vara att stoppa i ett batteri - och så skulle systemet vara komplett och körklart... En dryg femhundring är ju inga pengar att tala om, så det går väl alltid att chansa lite - även om säljaren Behdjet inte direkt hade toppenbetyg i tidigare affärer.

Så vad fanns i leveransen som trillade in en vecka senare?

Till att börja med så var paketet det minsta paket jag någonsin fått som innehåller en laptop. Den gode Behdjet hade helt sonika byggt en egen kartong som var exakt så stor som datorn, och det enda som skyddade maskinen från Schenkers milda behandling var 3 mm wellpapp. Tack för det!



Packar upp, granskar och ser genast att nån klåpare varit och skruvat i datorn;
- Chassits bottendel sitter inte ihop med palmresten, utan glipar flera millimeter.
- Är en "kulle" på panelen över keyboarden - som om något sitter felmonterat därunder.
- Behdjet hade också bytt DVD-spelare, och det som satt i vid leverans så helknasigt ut. Tittar man på biden i annonsen ser man något svart till höger om datorn. Det är den nya DVD'n som sticker ut ca 1 cm... Snyggt - NOT!
- Med datorn i hand märker jag också att några tangenter ser annorlunda ut. Vet man vad man letar efter och tittar man riktigt noga på bilden syns det också - men inget som var beskrivet i texten.
- Saknades såklart skruvar på undersidan
- Öppnade HD-luckan och hittar en hårddisk som hålls på plats av ett suddgummi.
- Öppnar luckan till minne och WLAN - Antennkablarna till WLAN'et var avklippta - en var sedan taffligt skarvad, den andra var uppskalad med fria kardeler som bara väntade på att orsaka kortslutning.
- COA-stickern med produktnyckeln halvt bortsliten och oanvändbar.

Kopplar in DC-adaptern och startar datorn. Det blir bild och datorn bootar hyfsat snabbt. Inte illa.
Maskinen var hyfsat väl installerad med undantag av;
- XP Pro med ful-licens
- Felaktigt installerat drivrutin till interna nic'en.
Märkte också något knas med ljudet - det gick inte att ändra volymen eller mute'a mastervolymen - alltid maxvolym! Gick att höja och sänka reglagen, men det påverkade inte volymens styrka.

Så... Var detta en dator som funkade bra - eller är jag bara kinkig?


Bara att kavla upp ärmarna och göra om det som Behdjet inte fixade själv. Har ett par defekta DV5000 som offrat lite delar tidigare, men det jag behövde fanns kvar;
- De fyra tangenttopparna som kom från nån annan maskin byttes. Även hållarna på undersidan fick bytas till de ursprungliga.
- Ny DVD med rätt front
- Plockade bort tangentbordet och sargen runt omkring. Bullen orsakades av att tidigare klåpare inte kunnat lägga WLAN-kablaget på rätt ställe.
- Öppnar chassit och sätter ihop överdel och underdel utan glapp och glipor.
- Ersätter saknade skruvar med nya.
- Isolerar den spretande WLAN-sladden innan den orsakar kortis
- Installerar om maskinen från HP's egna XP Home recovery-CD, plockar hem drivrutiner & utils från hp.com
- Och självklart stoppar jag i ett batteri också.
Efter att alla drivrutiner installerats uppträder volymkontrollen lika illa som tidigare. Googlar lite och hittar att HP's eget installationspaket för modemet uppenbarligen lägger sig i volymkontrollen. Avinstallerar paketet och låter maskinen plocka drivrutinen från Microsoft Update istället.

Och efter några timmar har jag en dator som med GOTT samvete kan hamna hos en ny ägare. Intresserad någon?

torsdag 7 juni 2012

Nytt liv i Dell Latitude D410 med Windows 7

Fick tag i några schyssta Dell Latitude D410. Tänkte ge dessa nytt liv med Windows 7 under skalet. Är prestanda i dessa som hyfsat enkelt drar runt Win7.

Dell supportar inte Win7 på denna modell men efter lite letande hittade jag allt som behövs för att göra en schysst installation.

Slic 2.1-moddad BIOS; Finns att hämta i dropbox-länken från nedanstående forum;
http://www.bios-mods.com/forum/Thread-Dell-D410
För er som inte känner till Microsofts metod med föraktivering av Windows-installationer, är detta svaret på alla frågor. Slic 2.1-tabeller i Bios tillåter att man installerar Windows 7 och aktiverar installationen som om den vore "fabriksinstallerad" med Win7. Very najs, och man slipper dribbla med loaders av olika slag - som ju förr eller senare upptäcks av Microsoft.
Det är version A05 som modefierats med parametrar för Slic 2.1. I paketet ligger också ett matchande certifikat som behövs för att aktivera Win7 när installationen är klar.
Mitt utgångsläge är att jag har XP installerat som OS. Bios-uppdateringen startas från Windows, stänger ner maskinen, utför uppdateringen, och bootar upp igen.
Hade man en äldre bios-version än A05 ser man direkt vid POST om uppdateringen gått in, annars funkar det ju alltid att installera RW-everything för att kolla SLIC-parametrarna.

Installationen av Win7 är sedan straight forward. Bör funka med de flesta Win7 releaser som cirkulerar - ju mer orörd, desto bättre. Se också till att det inte installeras nån "Loader" som trixar med aktiveringen. Det behövs ju inte när vi har Slic 2.1-stöd i bios.
Välj valfri version av Win7, hoppa över allt vad nycklar heter tillsvidare.

I "paketet" med den moddade bios'en fanns också en certifikatfil som matchar SLIC-tabellen i bios.
Installera certifikatet - som administratör vid komandoprompt;
slmgr.vbs -ilc licensfilen.xrm-ms
Installera en SLP-nyckel som matchar Win7-versionen du installerat - Google hjälper gärna till om man söker på t.ex "Win7 SLP Key Collection". :-)
Vid samma kommandopropt som innan;
slmgr.vbs -ipk 342DG-6YJR8-xxxxx-xxxxx-xxxxx

I ett vipps är installationen aktiverad på ett snyggt och idiotsäkert (Micro$oft-säkert) vis!

Drivrutinerna till både LAN och WLAN följde med installationen, så det var nu bara att gå online och plocka hem uppdateringar från Windows Update.
Dock saknades fortfarande drivrutiner till ljud och Intels 915 chipset. Dell lämnar inte heller någon Win7-support på denna modell.
Däremot har en vänlig individ modefierat och samlat nödvändiga filer på;
http://forums.mydigitallife.info/threads/24430-Unofficial-Dell-Latitude-D*00-D*10-driver-pack-resource
Ladda hem de två filerna för Dell D410'an, packa upp och kör installationerna för de enheter som ej fick drivers tidigare. Och på ett par timmar har man en liten trevlig burk som kan leva vidare några år till. Är ingen fartfantom, men med 2GB flyter det okej!
Happy Hacking!

tisdag 8 maj 2012

Bootbart USB-minne med DOS

Ibland kan det vara användbart att göra ett USB-minne (eller en USB-disk) bootbar. Det primära syftet jag har just nu är att uppdatera BIOS på en Lenovo-laptop, och utilityn jag använder är DOS-baserat.

Att göra ett USB-minne bootbart är inte helt trivialt. Men HP (eller nån finurlig HP-anställd - jepp, det finns sånna - de har ju hundratusentals anställda, och några av dessa har säkert alla läsk i backen) har haft vänligheten att förse omvärlden med ett verktyg för ändamålet. Jag har inte för avsikt att uppfinna nya hjul idag heller - så självklart använder vi verktyg som redan finns.

HP USB Disk Storage Format Tool heter utilityn, och letar man lite hittar med denna för download hos HP. Dock behöver man ytterligare lite filer för att skapa det bootbara minnet, och nån individ har haft vänligheten att göra ett "paket" med allt man behöver;
http://www.sendspace.com/file/42xyem

Packa upp filerna till nån lämplig katalog, och kör filen HPUSBDisk_223.exe.



Under Device väljer man det minne man vill formatera. Håll tungan i rätt mun om du har flera att välja bland! Välj filsystemstyp och en label. För att få minnet bootbart bockar man i som ovan - samt pekar ut sökvägen till biblioteket BOOT - som fanns med i paketet som nyss laddades hem. Ett klick på Start-knappen, och på några sekunder har vi ett USB-minne att boota från.

Jag drar över en flash-utility och lite manipulerade bios-images som sedemera ska landa i några thinkpaddor för att ge stöd för slic 2.1...

måndag 30 april 2012

Forcera BIOS-lås på IBM Thinkpad

Det var ett tag sedan jag hade min eeprom-läsare framme, men nu var det dax igen. Orsaken var att det landade en IBM Thinkpad T40p med låst BIOS-setup på mitt arbetsbord. Kanske finns flera sätt att forcera låsta Thinkpaddor, men metoden jag behärskar är att läsa ut och analysera innehållet i det eeprom där lösenordet finns lagrat.

Tekniken är användbar på mängder av fabrikat och modeller, och avslöjar lösenordet i klartext. Är således trevligt om man kommer över ett parti maskiner med samma ursprung. Räcker att man låser upp en av maskinerna så har man förhoppningsvis samma lösenord till resterande.

Jag vill på intet sätt ta åt mig äran av detta hack. Den ni ska tacka är en klurig herre vid namn Victor på företaget http://www.allservice.ro/
Det är han som ligger bakom de utilitys jag använder, och det är via hans forum som jag läst & lärt vad jag kan i detta ämne.

Det enda jag eventuellt kan ta åt mig äran av är det interface som jag använder för att läsa och programmera eeprom. Jag byggde egentligen detta för massor av år sedan när jag exprimenterade med att hacka i första generationens XBOX, men interfacet var hyfsat likt det som Victor hade på sin sida. Och se på faan - det funkade.. :-)




Nog snackat... To the business...
Så här såg da laptop ut när man startade upp... Inget trevligt, och de flesta skulle förmodligen förpassat maskinen till botten på en skrivbordslåda... 0199: System Security - IBM Security password retry count exceeded...


Arbetet börjar med att komma åt eeprom-chippet på moderkortet. Med T40p hade jag lite tur, ligger ganska enkelt åtkomlig på moderkortets ovansida. Man behöver bara lossa tangentbordet, palmresten med musplattan, och wlan-kortet om sådant är monterat.


Eeprom-chippet vi vill åt är den lilla rackaren nedanför det stora Intel-chippet.
Rejält uppförstorat blir det såhär - suddigt.. :-)
Intressanta för oss är;
 pinne 5 - SDA - Serial  Data
pinne 6 - SCL - Serial Clock
Jord plockas på lämplig chassi-detalj.


Jag har inga pyttesmå krokodilklämmor, så jag löder fast tunna sladdar på eepromets ben, och drar dessa till ett litet kopplingsbord - utan att ansluta läsaren.
Thinkpaddan monteras sedan ihop såpass mycket att den kan startas och att tangentbordet kan användas. Starta upp Thinkpaddan & tryck F1 för att gå in i BIOS-setupen. Hänglåset hindrar såklart vidare intåg.

Nu startar vi vår service-dator som ska användas för utläsning av eeprom och analys. Programmet som läser ut innehållet i eepromet är DOS-baserat, men fungerar bra att köra i ett fönster i Windows - i mitt fall Win XP på en gammal Dell Latitude D505 - med den viktiga serieporten.

Anslut jord, SDA, SCL från läsaren till motsvarande punkt på kopplingsplattan - börja med jord såklart! Thinkpaddan är fortfarande igång och väntar med hänglåset framme.



Jag gör två utläsningar för att vara säker (säkrare) på att det är en schysst läsning. 1024 bytes sparas till filen T41p.bin. Denna fil är sedan input till programmet IBMpass 2.1.



På possition $0338 kan man läsa ut lösenordet i klartext - Hevreka! TTOJ01
Observera att de binära siffrorna inte generear ASCII-text, utan det är scan-codes från tangentbordet.

Och med rätt lösenord till BIOS-Setupen är det enklare att modefiera boot-ordning, uppdatera BIOS mm.


Vill någon spendera timmar med att fördjupa sig i detta ämne är det bara att börja i forumen hos allservice.ru
http://www.allservice.ro/forum/viewtopic.php?t=47

Jag missade att ta en bild på uppkopplingen när datorn var ansluten via interfacet till min "service-pc". Hittade en annan bild på ett liknande jobb i en T410 jag gjorde - så får man en idé om hur kul det är att vara hobby-fixare.. :-) Hustrun tycker dock inte det är lika roligt, eftersom det är matbordet i vardagsrummet som är arbetsbänk...


Mr Lödkolv v/s IBM: 1 -0

söndag 29 april 2012

Byta hårddisk i en PS3'a

Vi har haft PS3'or hemma i lite olika omgångar, men jag är helt novis på vad som döljer sig under skalet. Köpte en maskin på vinst och förlust häromdan, med någon typ av defekt. Den kunde inte boota igång korrekt, och tidigare ägare hade varken viljan eller kunskapen att fixa något själv.

Vid uppstart tjôtade maskinen något om att systemfiler behövde återställas. Jag chansade helt sonika på att hårddisken i PS3'an givit upp, och ett diskbyte är ju i princip enda man kan göra själv - så det kunde ju vara värt ett försök.

Man hade kanske kunnat återställa originaldisken, men jag ville inte mickla med denna - utifall min chansning var tokig. Sitter ju vanliga 2.5-tums SATA-diskar i PS3'an, och sånna diskar växer det som ogräs..

Det som behövde göras;
- Byta disken - sitter enkelt till i en caddy bakom plastpuckan på ena gaveln.
- Ett FAT32-formaterat USB-minne får fungera som mellan-lagring.
- Skapa ett bibliotek /PS3/UPDATE på USB-minnet.
- hämta senast paketet med programvara. Hittade senaste 4.11 på http://uk.playstation.com/ps3/support/system-software/
- PS3UPDAT.PUP laddades hem och sparas på USB-minnet
- Stoppa i USB-minnet i PS3'an, starta upp och följ anvisningarna.

Vipps har man ett fungerande PS3-system med 500GB för en stoppstyver.

måndag 23 april 2012

Reparera laddare till PowerBook G4

Grannen hade problem med laddaren till sin PowerBook G4. Kontakten närmast datorn hade sedan tidigare varit sliten, och någon beundransvärd tidigare ägare / hemmapulare hade "lagat" med lite tejp. Problmet blev uppenbart en kväll när det blivit kortis i DC-sladden (under tejpen) med rök och elak doft av bränd plast.

Under tejpen såg det såhär vackert ut!


Kontakten är en specialare, och tyvärr inget man hittar hos sin lokala Kjell & C:o. Jag tog en rövare och delade kontaktens plasthylsa med min Dremel (älsklingsverktyget!!). Innandömet av kontakten innehåller lite logik och LED:ar som lyser upp kontakten när den ansluts till datorn.



Har kapat plasthylsan och skalat fram ledare och jord. Bara att löda bort sladdresterna på kontakten och löda dit fräscha ledare från laddaren. Sitter ett litet - jäkligt litet - kretskort i kontakten. Inget för oss med begynnande Parkinsson!


Så har Mr Lödkolv varit i farten. DC-sladden är åter fastködd i kontakten, hylsan trädd tillbaka så långt det gick - och för att förhindra att någon nånsin gör om samma procedur fyller jag kontakten med smältlim. Skämt å sido; smältlimmet funkar som dragavlastare och förhindrar att det blir ny kortis inne i kontakten - och tyvärr blir det ju svårlagat om man skulle behöva i framtiden.


Ett par varv med matchande Apple-vit tejp (tillika ungarnas benskydds-tejp), så var det dax för provkörning! BINGO!

Mr Lödkolv v/s brandkåren: 1 - 0

onsdag 11 april 2012

Acer eRecovery med password

Köpte en Acer Extensa häromdagen. Visade sig att datorn hade sin recoverypartition intakt, och då är det ju självklart trevligt att kunna återställa maskinen till hur den såg ut när den först packades ur kartongen - och utan att tidigare ägares datasmuts ligger och skitar ner hårddisken.

Första kravet för att kunna köra igång en sk. eRecovery är att man tillåter detta i bios. Se till att D2D-recovery (eller liknande) är enablat.
För att komma in i recovery-dialogen trycker man <ALT> + <F10> medan datorn startar upp med Acer-loggan under POST.

Precis på detta vis gjorde jag med min nyinköpta Acer, men.... Den förbaskade återställningsrutinen kräver ett lösenord för att gå vidare. Tack för den!! Murphy smög sig på och utdelade ett njurslag när man trodde matchen var slut!

Hur troligt är det att jag som 2:a eller 3:e ägare känner till ett lösenord som matades in första gången maskinen startades upp. Hur troligt är det egentligen ens att förste ägaren skulle komma ihåg ett lösenord som kanske matades in för flera år sedan...

Det finns dock hjälp att få. Detta lösenord finns sparat i klartext på den dolda recoverypartitionen - vi ska bara klura ut ett sätt att läsa filen! Kan vara lite klurigt, och vi vill undvika att manipulera disken på något sätt.

Lösning. Boota maskinen på en live-CD av något slag. Jag körde på en gammal Ubuntu 8, men det går med andra versioner också. Recoverypartitionen hittas under /dev/sda1 men behöver monteras för att kunna läsas.

Det är innehållet i filen aimdrs.dat vi vill åt. Parametern PD är det magiska lösenordet! "skolka" är väl inte det första jag skulle provat.. :-) Hade förste ägaren knappat in ett tips till lösenordet hade det synts vid parametern HT.

Och medan jag skriver detta lilla inlägg har Acer'n stått intill och återställt sig.

Mr.Lödkolv v/s Acer Extensa: 1 - 0

tisdag 6 mars 2012

Avinstallera Norton Antivirus mm.

Köpte en en fräsch laptop från Packard Bell som behövde ominstalleras. Tidigare ägare hade kört fram recoveryskivor - så det var ju en smal sak att återställa till fabriksinstallationen. Nackdelen var att hela raddan av bloatware trillade in i maskinen igen - massor av provapågrejjer som man kan testa ett tag, fastna för - och slutligen tvingas betala för... Hela raddan av Symantecs Norton-familj fanns t.ex.med. Vet inte hur det var tänkt, för det fanns inget uppenbart sätt att avinstallera Norton-joxet, inga entries i kontrollpanelen eller uninstallikoner.

Efter lite letande hittades Symantecs egen "Norton Removal Tool". Plockar glatt bort vartenda uns av Nortons nyare (2006 och framåt) produkter. Tackar och bugar.

Download: ftp://ftp.symantec.com/public/english_us_canada/removal_tools/Norton_Removal_Tool.exe

torsdag 16 februari 2012

Trasiga fläkten i CQ56'an

Jag skrev för nån månad sedan om ett fläktbyte i en Compaq CQ56. Den gamla fläkten hade ju "tappat" alla fläktblad - lägger upp bilden igen här;
Jag har sannolikt fått förklaringen till varför det blev såhär... Maskinen gick ju lite segt, och ägaren skulle vara duktig och blåsa rent eventuellt damm i fläkten. Snubben jobbar som bilmek, och tar till det stora artilleriet - VERKSTADSKOMPRESSORN!!!

Så det kan bli.. hahaha...

måndag 13 februari 2012

Vit skärm på Samsung NC10

Köpte en Samsung-laptop på blocket för några veckor sedan. Annica Isrea***on i Kalmar sålde en Samsung NC10 som enligt egen utsago fungerade perfekt. Hade vid något eeenstaka tillfälle blivit vit skärm, men det skulle ha försvunnit bara man petade till på skärmen. Säljaren var också väldigt noga med att skriva kontrakt att datorn såldes i befintligt skick. Jaja, för 600 riksdaler kan det inte vara en dålig affär...

Hade jag läst på innan jag handlade hade jag insett att problemet med att bildskärmen på en Samsung NC10 blir vit är något av ett standardproblem på denna modell. Konstruktionen där video-sladden kryper upp genom gångjärnet lär nöta sönder de små sladdarna i kabelstammen. Kortsiktigt kan man öppna skärmsargen och mickla lite på kabelstammen och hoppas att man skapar bra kontakt. En snyggare lösning är såklart att byta kabelstammen.

Varuhuset på ebay.com gav träff, och ett styck "New SAMSUNG NC10 Series LCD Video Flex cable" inhandlades. Knappa $9 inklusive frakt till min brevlåda - 60 kronor i runda slängar - kändes helt rätt i en smålännings plånbok. Fyra veckors leveranstid - nja...

Bilden nedan är på den på gamla utbytta kabeln, men ger väl ändå en aning om vad som ska bytas.

Jag hittade några halvrisiga beskrivningar på hur bytet görs, så jag återger vad jag gjorde - och vad jag gjorde fel.. :-)

  • Batteri ur.
  • Tre skruvar på undersidan, och lossa keyboarden. Obs de små låsen ovanför F2, F7/F8 & PrtScr
  • Lossa resterande skruvar på undersidan och lossa bottendelens nederdel. Lite trickigt, och försiktighet anmodas. Någon hade redan varit och pillat i min maskin, och den superklena konstruktionen med plast, plast och plast hade spruckit för infästningen av tre skruvar.

  • Under fläkten sitter LCD-kabeln ansluten till moderkortet. Ryck loss. Finns också en jordkabel skruvad som behöver lossas.
  • Skitkonstruktionen av plast gick sedan sönder där gångjärnen sitter skruvade - inringade. Jag skulle öppna skärmen, men med bottenplattan lossad satt det "bara" 4 skruvar kvar som fäste gångjärnen - och med ett krask brast plasten... Jag skulle rekommendera att man lossar dessa fyra skruvar (de inringade) direkt efter att bottenplattan lossats, annars kommer skiten att spricka så fort man rör skärmen.
  • Lossa skärmsargen - bezel. Sitter en skruv i varje hörn under gummipluttarna.
  • Lossa LCD-panelen, ytterligare två skruvar nere vid gångjärnen. Lossa tejpen över kontakten på panelns baksida och dra loss kabelstammen.
  • Lirka bort kåpan över gångjärnet, och lirka loss den gamla kabelstammen.
  • Montera dit den nya kabelstammen
  • Plocka ihop resten av maskinen för att kunna kolla arbetet


Se på tusan... Tror minsann det funkade denna gång också. Bara att skruva ihop resten, så har vi en liten söting som ska funka ett bra tag till..

Mr Lödkolv v/s Samsung NC10: 2 - 0

söndag 15 januari 2012

Fläktbyte Compaq CQ56

Fick in en Compaq CQ56 där ägarinnan tyckte att fläkten lät illa, och förmodligen kylde den dåligt också eftersom den stängde av sig efter en liten stund. Beställde en ny fläkt via nån ebay-säljare i Kina, och på tre veckor hade jag leveransen hemma. Gick på en knapp hundralapp, vilket var bråkdelar jämfört med vad eet.se ville ha för samma komponent.

Som vanligt när det gäller denna typ av budgetmaskin är den inte byggd för att vara service-vänlig. Datorn måste plockas ner i sina beståndsdelar för att komma åt. Arbetsgång;

- batteri ut.
- öppna luckorna på undersidan och demontera hårddisk och wlan-kort.
- sex skruvar till tangentbordet, varav tre sitter i batteriet-facket, lyft ur tangentbordet
- lossa alla små anslutnings-flatkablar som satter under tangentbordet (till touchpad, on/off mm)
- lossa alla skruvar på undersidan samt en på ovansidan och lirka loss bottenplattans överdel.
- lossa allt kablage som går till skärmen, de fyra skruvarna till gångjärnen - och lyft bort locket
- två skruvar håller moderkortet i bottenplattan. Lirka loss sladdarna uppe till höger - USB-kablage och annat, och lyft ur moderkortet.

Fläkten vi vill åt sitter på moderkortets undersida. Heatsinken måste också plockas bort, fläkten sitter skruvad från heatsinkens undersida.

Jag fick också en förklaring till varför fläkten lät illa... ALLA fläktblad var avbrutna!!! Har aldrig sett något liknande!!!


Här är den nya fläkten monterad på heatsinken, och färdig att gå tillbaka i datorn. Självklart blev det lite ny kylpasta på cpu'n när man ändå har maskinen isär.


Montera ihop maskinen i omvänd ordning. Var noga med att INTE glömma ansluta nån liten kabel t.ex. sladden till fläkten... Jepp, jag missade denna och fick riva hela maskinen ytterligare en gång - skitkul!


Belöningen kommer när man tillslut startar upp datorn, och den faktiskt FUNGERAR! Blir lika glad varje gång!! :-)



Trevlig lördagkväll gott folk!

tisdag 10 januari 2012

Skapa bootbart USB-minne

Plockade med en Lenovo-laptop till jobbet häromdan. Tanken var att köra igång en installation och låta den stå och tugga. Märkte tyvärr väldigt fort att den optiska läsaren verkade vara körd på maskinen, hackade, knorrade och levde faan i största allmänhet - och bootade såklart inte på skiva.

Trist, för jag hade mer eller mindre lovat maskinens ägare att den skulle vara klar under dagen. Hade ingen passande intern läsare på jobbet, eller nån extern heller för den delen. Däremot hänger det en 4Gb USB-sticka i nyckelringen. :-) Är ju en enkel match att göra den bootbar och preppa med min vanliga Vista-installation.

Min arbetsdator - en Dell E6400 med Win7 - får bistå med lite hjälp. Arbetsgång;
- anslut USB-minnet och stoppa i installations-dvd'n
- starta en kommandoprompt som administratör - enklast skriva CMD i startmenyns sök fält och tryck CTRL + SHIFT + ENTER
- kika på skärmdumpen nedan, gula pilar är kommandon som ska ges och röda bubblor är egen IQ som ska användas.


- använd utforskaren för att kopiera hela innehållet från installations-dvd'n till USB-minnet.
- klatt

Flytta USB-minnet till datorn som ska installeras, och boota. Thinkpaddan som var mottagare för denna installation svarade glatt på F12 under POST, hoppade till menyn för bootbara enheter där mitt USB-minne fanns.

I mitt fall var det ingen större skillnad i tid för USB-installation kontra DVD.

Några timmar senare var en Lenovo Thinkpad T61 klar för avhämtning, och Mr Lödkolv tackades hjärtligt med ett fruktigt lådvin! :-) Tack Jocke!

Hårddisk hittas ej vid Vista-installation

Ett par ord om ett litet hårddisk-strul i samband med en ominstallation. Har köpt på mig en trave begagnade SATA-diskar som jag använder lite pö-om-pö när behov uppstår. Säljaren var en seriös typ - på riktigt :-) - som hade testat diskarna innan försäljning, och hittills har ingen strulat. Men nån gång ska ju vara den första.

Disken skulle landa i en Thinkpadda jag köpt utan hårddisk, och som nu skulle installeras med Vista. Disken skruvades fast i sin caddy och monterades i datorn. Vid boot hittades hårddisken av bios, datorn startade snyggt från Vista-dvd'n och installationen startade. Gick bra fram till det läge då proceduren ville ha en hårddisk att göra installationen på - hittade ingen!

Plockade ur disken och anslöt via ett USB/SATA-interface, och kopplade in till arbetsstationen. Disken dök inte upp i enhetshanteraren, men väl under Lagring/Diskhantering i datorhenteraren. Här syntes att hela disken var partitionerad i en stor "non windows partition". Ahaaa.. :-)

Markera partitionen, och ta bort den... Tebax med disken i Thinkpaddan, boota upp med Vista-installationen - och vipps fanns det en opartitionerad 250Gb WD-disk att använda för installationen.

Problemet bestod i att hårddisken tidigare sannolikt hade använts av något icke-Micro$oft-operativ, och partitionen som fyllde disken behövde tas bort för att göra det möjligt för Vista att installeras. Det hade självklart gått lika bra att boota upp Thinkpaddan med nån utilitydisk och tagit bort partitionen den vägen.

Mr Lödkolv v/s WesternDigital: 1 - 0

lördag 7 januari 2012

Fixa slappa gångjärn till en Dell D410

Fick tag i en Dell Latitude D410 med fruktansfärt slappa gångjärn. Fanns absolut ingen tröghet kvar alls, och skärmen hade inte en chans att stå upprätt. Tidigare ägare hade tröttnat, och maskinen blev min för en överkomlig penning. Har fixat gångjärnen på D410 tidigare, och detta trix funkar bra på den mindre X300'an också - som har liknande konstruktion.

Jag norpade denna bild, som tydligt visar vari problemet består.


Gångjärnets axel glider med tiden ur sin hylsa, och friktionen i gångjärnet blir bara sämre och sämre. Sajten där jag lånade denna bild  tycker man ska plocka loss gångjärnen för att kunna pressa tillbaka axeln igen. Är lite meckigt - så jag tänkte presentera ett enklare variant  med samma goda resultat.

Pilla bort plastlisten mellan keyboardet och skärmen. Öppna skärmen till lite mer än hälften och ställ datorn på sidan med det gångjärn nedåt som du vill laga.


Använd en skruvmejsel, och stick genom den på det sätt som bilden visar. Räcker om den sticker ut nån centimeter på andra sidan. Låt mejseln ligga mot sprinten som ska "knackas i", håll i mejselns hantag med ena handen och använd en hammare och slå på den del av mejseln som sticker ut. Det handlar ju inte om nått grovsmide, så använd din styrka med med förnuft.
När ena gångjärnet är fixat flippar man bara över maskinen på andra sidan och knackar i sprinten på det andra. På några minuter har man en maskin med helt acceptabla gångjärn igen.



Svårighetsgrad 2/10. Tillagningstid - 10 minuter.
Ingridienser; Dell D410, skruvmejsel och något att slå med - i mitt fall en skiftnyckel, men det går säkert lika bra med selleri!

onsdag 4 januari 2012

Nytt DC-jack till Thinkpad X60s

Ännu ett Tradera-köp där säljaren förskönat sitt objekt för att lura av potentiella köpare ytterligare några kronor genom att "glömma" ange några uppenbara defekter - tack för det Anders Lindahl. Nu betalade jag visserligen inga större summor för denna dator, men ändå trist att upptäcka att datorn man köpt har ett trasigt DC-jack och ett stendött batteri.

Hade ett splirrans nytt batteri till en X60 sedan tidigare, och genom att flytta en liten plast-påbyggnad från X60s-batteriet till X60-batteriet passade detta perfekt. Återstår bara att snygga till DC-jacket.


Törs inte tänka på vad Farbror Lenovo vill ha för denna reservdel. Nån ebay-säljare med huvudkontor i HongKong tyckte kontakt med tillhörande kabelhärva var värd $4.50 - inklusive frakt till min brevlåda, så det var ju inget att tveka på. Tog några veckor, så låg ett litet vadderat kuvert och väntade hemma.

Själva arbetet var en ren fröjd. Mer lätt-mekad maskin har jag inte sett på länge. Plockade hem X60's Maintenance Manual - Lenovo har ju vänligheten att publikt tillhandahålla dessa - från
http://download.lenovo.com/ibmdl/pub/pc/pccbbs/mobiles_pdf/42x3550_04.pdf

- bort med batteriet
- 4 skruvar, och bort med keyboarden
- 6 skruvar till, lite lirkande, så är hela palmresten borta


- två skruvar höll fast metallkåpan över DC-jacket och jordkabeln.
- plockade bort hårddisken för att lättare kunna lirka ut kabeln.

Montera ihop allt i omvänd ordning. Max 15 minuters jobb. Svårighetsgrad 2/10.

Mr Lödkolv vs X60; 1 - 0


Maskinen är tillsalu - om någon är intresserad.