lördag 7 januari 2012

Fixa slappa gångjärn till en Dell D410

Fick tag i en Dell Latitude D410 med fruktansfärt slappa gångjärn. Fanns absolut ingen tröghet kvar alls, och skärmen hade inte en chans att stå upprätt. Tidigare ägare hade tröttnat, och maskinen blev min för en överkomlig penning. Har fixat gångjärnen på D410 tidigare, och detta trix funkar bra på den mindre X300'an också - som har liknande konstruktion.

Jag norpade denna bild, som tydligt visar vari problemet består.


Gångjärnets axel glider med tiden ur sin hylsa, och friktionen i gångjärnet blir bara sämre och sämre. Sajten där jag lånade denna bild  tycker man ska plocka loss gångjärnen för att kunna pressa tillbaka axeln igen. Är lite meckigt - så jag tänkte presentera ett enklare variant  med samma goda resultat.

Pilla bort plastlisten mellan keyboardet och skärmen. Öppna skärmen till lite mer än hälften och ställ datorn på sidan med det gångjärn nedåt som du vill laga.


Använd en skruvmejsel, och stick genom den på det sätt som bilden visar. Räcker om den sticker ut nån centimeter på andra sidan. Låt mejseln ligga mot sprinten som ska "knackas i", håll i mejselns hantag med ena handen och använd en hammare och slå på den del av mejseln som sticker ut. Det handlar ju inte om nått grovsmide, så använd din styrka med med förnuft.
När ena gångjärnet är fixat flippar man bara över maskinen på andra sidan och knackar i sprinten på det andra. På några minuter har man en maskin med helt acceptabla gångjärn igen.



Svårighetsgrad 2/10. Tillagningstid - 10 minuter.
Ingridienser; Dell D410, skruvmejsel och något att slå med - i mitt fall en skiftnyckel, men det går säkert lika bra med selleri!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar