tisdag 10 januari 2012

Skapa bootbart USB-minne

Plockade med en Lenovo-laptop till jobbet häromdan. Tanken var att köra igång en installation och låta den stå och tugga. Märkte tyvärr väldigt fort att den optiska läsaren verkade vara körd på maskinen, hackade, knorrade och levde faan i största allmänhet - och bootade såklart inte på skiva.

Trist, för jag hade mer eller mindre lovat maskinens ägare att den skulle vara klar under dagen. Hade ingen passande intern läsare på jobbet, eller nån extern heller för den delen. Däremot hänger det en 4Gb USB-sticka i nyckelringen. :-) Är ju en enkel match att göra den bootbar och preppa med min vanliga Vista-installation.

Min arbetsdator - en Dell E6400 med Win7 - får bistå med lite hjälp. Arbetsgång;
- anslut USB-minnet och stoppa i installations-dvd'n
- starta en kommandoprompt som administratör - enklast skriva CMD i startmenyns sök fält och tryck CTRL + SHIFT + ENTER
- kika på skärmdumpen nedan, gula pilar är kommandon som ska ges och röda bubblor är egen IQ som ska användas.


- använd utforskaren för att kopiera hela innehållet från installations-dvd'n till USB-minnet.
- klatt

Flytta USB-minnet till datorn som ska installeras, och boota. Thinkpaddan som var mottagare för denna installation svarade glatt på F12 under POST, hoppade till menyn för bootbara enheter där mitt USB-minne fanns.

I mitt fall var det ingen större skillnad i tid för USB-installation kontra DVD.

Några timmar senare var en Lenovo Thinkpad T61 klar för avhämtning, och Mr Lödkolv tackades hjärtligt med ett fruktigt lådvin! :-) Tack Jocke!

1 kommentar:

  1. Underbar blog! Vill bara tipsa om att det finns ett gratis verktyg från MS som gör detta helt smärtfritt och snyggt. W7USBDVD Tool.

    Mvh/ Martin G

    SvaraRadera