söndag 15 januari 2012

Fläktbyte Compaq CQ56

Fick in en Compaq CQ56 där ägarinnan tyckte att fläkten lät illa, och förmodligen kylde den dåligt också eftersom den stängde av sig efter en liten stund. Beställde en ny fläkt via nån ebay-säljare i Kina, och på tre veckor hade jag leveransen hemma. Gick på en knapp hundralapp, vilket var bråkdelar jämfört med vad eet.se ville ha för samma komponent.

Som vanligt när det gäller denna typ av budgetmaskin är den inte byggd för att vara service-vänlig. Datorn måste plockas ner i sina beståndsdelar för att komma åt. Arbetsgång;

- batteri ut.
- öppna luckorna på undersidan och demontera hårddisk och wlan-kort.
- sex skruvar till tangentbordet, varav tre sitter i batteriet-facket, lyft ur tangentbordet
- lossa alla små anslutnings-flatkablar som satter under tangentbordet (till touchpad, on/off mm)
- lossa alla skruvar på undersidan samt en på ovansidan och lirka loss bottenplattans överdel.
- lossa allt kablage som går till skärmen, de fyra skruvarna till gångjärnen - och lyft bort locket
- två skruvar håller moderkortet i bottenplattan. Lirka loss sladdarna uppe till höger - USB-kablage och annat, och lyft ur moderkortet.

Fläkten vi vill åt sitter på moderkortets undersida. Heatsinken måste också plockas bort, fläkten sitter skruvad från heatsinkens undersida.

Jag fick också en förklaring till varför fläkten lät illa... ALLA fläktblad var avbrutna!!! Har aldrig sett något liknande!!!


Här är den nya fläkten monterad på heatsinken, och färdig att gå tillbaka i datorn. Självklart blev det lite ny kylpasta på cpu'n när man ändå har maskinen isär.


Montera ihop maskinen i omvänd ordning. Var noga med att INTE glömma ansluta nån liten kabel t.ex. sladden till fläkten... Jepp, jag missade denna och fick riva hela maskinen ytterligare en gång - skitkul!


Belöningen kommer när man tillslut startar upp datorn, och den faktiskt FUNGERAR! Blir lika glad varje gång!! :-)



Trevlig lördagkväll gott folk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar