tisdag 10 januari 2012

Hårddisk hittas ej vid Vista-installation

Ett par ord om ett litet hårddisk-strul i samband med en ominstallation. Har köpt på mig en trave begagnade SATA-diskar som jag använder lite pö-om-pö när behov uppstår. Säljaren var en seriös typ - på riktigt :-) - som hade testat diskarna innan försäljning, och hittills har ingen strulat. Men nån gång ska ju vara den första.

Disken skulle landa i en Thinkpadda jag köpt utan hårddisk, och som nu skulle installeras med Vista. Disken skruvades fast i sin caddy och monterades i datorn. Vid boot hittades hårddisken av bios, datorn startade snyggt från Vista-dvd'n och installationen startade. Gick bra fram till det läge då proceduren ville ha en hårddisk att göra installationen på - hittade ingen!

Plockade ur disken och anslöt via ett USB/SATA-interface, och kopplade in till arbetsstationen. Disken dök inte upp i enhetshanteraren, men väl under Lagring/Diskhantering i datorhenteraren. Här syntes att hela disken var partitionerad i en stor "non windows partition". Ahaaa.. :-)

Markera partitionen, och ta bort den... Tebax med disken i Thinkpaddan, boota upp med Vista-installationen - och vipps fanns det en opartitionerad 250Gb WD-disk att använda för installationen.

Problemet bestod i att hårddisken tidigare sannolikt hade använts av något icke-Micro$oft-operativ, och partitionen som fyllde disken behövde tas bort för att göra det möjligt för Vista att installeras. Det hade självklart gått lika bra att boota upp Thinkpaddan med nån utilitydisk och tagit bort partitionen den vägen.

Mr Lödkolv v/s WesternDigital: 1 - 0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar