måndag 23 april 2012

Reparera laddare till PowerBook G4

Grannen hade problem med laddaren till sin PowerBook G4. Kontakten närmast datorn hade sedan tidigare varit sliten, och någon beundransvärd tidigare ägare / hemmapulare hade "lagat" med lite tejp. Problmet blev uppenbart en kväll när det blivit kortis i DC-sladden (under tejpen) med rök och elak doft av bränd plast.

Under tejpen såg det såhär vackert ut!


Kontakten är en specialare, och tyvärr inget man hittar hos sin lokala Kjell & C:o. Jag tog en rövare och delade kontaktens plasthylsa med min Dremel (älsklingsverktyget!!). Innandömet av kontakten innehåller lite logik och LED:ar som lyser upp kontakten när den ansluts till datorn.



Har kapat plasthylsan och skalat fram ledare och jord. Bara att löda bort sladdresterna på kontakten och löda dit fräscha ledare från laddaren. Sitter ett litet - jäkligt litet - kretskort i kontakten. Inget för oss med begynnande Parkinsson!


Så har Mr Lödkolv varit i farten. DC-sladden är åter fastködd i kontakten, hylsan trädd tillbaka så långt det gick - och för att förhindra att någon nånsin gör om samma procedur fyller jag kontakten med smältlim. Skämt å sido; smältlimmet funkar som dragavlastare och förhindrar att det blir ny kortis inne i kontakten - och tyvärr blir det ju svårlagat om man skulle behöva i framtiden.


Ett par varv med matchande Apple-vit tejp (tillika ungarnas benskydds-tejp), så var det dax för provkörning! BINGO!

Mr Lödkolv v/s brandkåren: 1 - 0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar