tisdag 8 maj 2012

Bootbart USB-minne med DOS

Ibland kan det vara användbart att göra ett USB-minne (eller en USB-disk) bootbar. Det primära syftet jag har just nu är att uppdatera BIOS på en Lenovo-laptop, och utilityn jag använder är DOS-baserat.

Att göra ett USB-minne bootbart är inte helt trivialt. Men HP (eller nån finurlig HP-anställd - jepp, det finns sånna - de har ju hundratusentals anställda, och några av dessa har säkert alla läsk i backen) har haft vänligheten att förse omvärlden med ett verktyg för ändamålet. Jag har inte för avsikt att uppfinna nya hjul idag heller - så självklart använder vi verktyg som redan finns.

HP USB Disk Storage Format Tool heter utilityn, och letar man lite hittar med denna för download hos HP. Dock behöver man ytterligare lite filer för att skapa det bootbara minnet, och nån individ har haft vänligheten att göra ett "paket" med allt man behöver;
http://www.sendspace.com/file/42xyem

Packa upp filerna till nån lämplig katalog, och kör filen HPUSBDisk_223.exe.



Under Device väljer man det minne man vill formatera. Håll tungan i rätt mun om du har flera att välja bland! Välj filsystemstyp och en label. För att få minnet bootbart bockar man i som ovan - samt pekar ut sökvägen till biblioteket BOOT - som fanns med i paketet som nyss laddades hem. Ett klick på Start-knappen, och på några sekunder har vi ett USB-minne att boota från.

Jag drar över en flash-utility och lite manipulerade bios-images som sedemera ska landa i några thinkpaddor för att ge stöd för slic 2.1...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar