söndag 15 januari 2012

Fläktbyte Compaq CQ56

Fick in en Compaq CQ56 där ägarinnan tyckte att fläkten lät illa, och förmodligen kylde den dåligt också eftersom den stängde av sig efter en liten stund. Beställde en ny fläkt via nån ebay-säljare i Kina, och på tre veckor hade jag leveransen hemma. Gick på en knapp hundralapp, vilket var bråkdelar jämfört med vad eet.se ville ha för samma komponent.

Som vanligt när det gäller denna typ av budgetmaskin är den inte byggd för att vara service-vänlig. Datorn måste plockas ner i sina beståndsdelar för att komma åt. Arbetsgång;

- batteri ut.
- öppna luckorna på undersidan och demontera hårddisk och wlan-kort.
- sex skruvar till tangentbordet, varav tre sitter i batteriet-facket, lyft ur tangentbordet
- lossa alla små anslutnings-flatkablar som satter under tangentbordet (till touchpad, on/off mm)
- lossa alla skruvar på undersidan samt en på ovansidan och lirka loss bottenplattans överdel.
- lossa allt kablage som går till skärmen, de fyra skruvarna till gångjärnen - och lyft bort locket
- två skruvar håller moderkortet i bottenplattan. Lirka loss sladdarna uppe till höger - USB-kablage och annat, och lyft ur moderkortet.

Fläkten vi vill åt sitter på moderkortets undersida. Heatsinken måste också plockas bort, fläkten sitter skruvad från heatsinkens undersida.

Jag fick också en förklaring till varför fläkten lät illa... ALLA fläktblad var avbrutna!!! Har aldrig sett något liknande!!!


Här är den nya fläkten monterad på heatsinken, och färdig att gå tillbaka i datorn. Självklart blev det lite ny kylpasta på cpu'n när man ändå har maskinen isär.


Montera ihop maskinen i omvänd ordning. Var noga med att INTE glömma ansluta nån liten kabel t.ex. sladden till fläkten... Jepp, jag missade denna och fick riva hela maskinen ytterligare en gång - skitkul!


Belöningen kommer när man tillslut startar upp datorn, och den faktiskt FUNGERAR! Blir lika glad varje gång!! :-)



Trevlig lördagkväll gott folk!

tisdag 10 januari 2012

Skapa bootbart USB-minne

Plockade med en Lenovo-laptop till jobbet häromdan. Tanken var att köra igång en installation och låta den stå och tugga. Märkte tyvärr väldigt fort att den optiska läsaren verkade vara körd på maskinen, hackade, knorrade och levde faan i största allmänhet - och bootade såklart inte på skiva.

Trist, för jag hade mer eller mindre lovat maskinens ägare att den skulle vara klar under dagen. Hade ingen passande intern läsare på jobbet, eller nån extern heller för den delen. Däremot hänger det en 4Gb USB-sticka i nyckelringen. :-) Är ju en enkel match att göra den bootbar och preppa med min vanliga Vista-installation.

Min arbetsdator - en Dell E6400 med Win7 - får bistå med lite hjälp. Arbetsgång;
- anslut USB-minnet och stoppa i installations-dvd'n
- starta en kommandoprompt som administratör - enklast skriva CMD i startmenyns sök fält och tryck CTRL + SHIFT + ENTER
- kika på skärmdumpen nedan, gula pilar är kommandon som ska ges och röda bubblor är egen IQ som ska användas.


- använd utforskaren för att kopiera hela innehållet från installations-dvd'n till USB-minnet.
- klatt

Flytta USB-minnet till datorn som ska installeras, och boota. Thinkpaddan som var mottagare för denna installation svarade glatt på F12 under POST, hoppade till menyn för bootbara enheter där mitt USB-minne fanns.

I mitt fall var det ingen större skillnad i tid för USB-installation kontra DVD.

Några timmar senare var en Lenovo Thinkpad T61 klar för avhämtning, och Mr Lödkolv tackades hjärtligt med ett fruktigt lådvin! :-) Tack Jocke!

Hårddisk hittas ej vid Vista-installation

Ett par ord om ett litet hårddisk-strul i samband med en ominstallation. Har köpt på mig en trave begagnade SATA-diskar som jag använder lite pö-om-pö när behov uppstår. Säljaren var en seriös typ - på riktigt :-) - som hade testat diskarna innan försäljning, och hittills har ingen strulat. Men nån gång ska ju vara den första.

Disken skulle landa i en Thinkpadda jag köpt utan hårddisk, och som nu skulle installeras med Vista. Disken skruvades fast i sin caddy och monterades i datorn. Vid boot hittades hårddisken av bios, datorn startade snyggt från Vista-dvd'n och installationen startade. Gick bra fram till det läge då proceduren ville ha en hårddisk att göra installationen på - hittade ingen!

Plockade ur disken och anslöt via ett USB/SATA-interface, och kopplade in till arbetsstationen. Disken dök inte upp i enhetshanteraren, men väl under Lagring/Diskhantering i datorhenteraren. Här syntes att hela disken var partitionerad i en stor "non windows partition". Ahaaa.. :-)

Markera partitionen, och ta bort den... Tebax med disken i Thinkpaddan, boota upp med Vista-installationen - och vipps fanns det en opartitionerad 250Gb WD-disk att använda för installationen.

Problemet bestod i att hårddisken tidigare sannolikt hade använts av något icke-Micro$oft-operativ, och partitionen som fyllde disken behövde tas bort för att göra det möjligt för Vista att installeras. Det hade självklart gått lika bra att boota upp Thinkpaddan med nån utilitydisk och tagit bort partitionen den vägen.

Mr Lödkolv v/s WesternDigital: 1 - 0

lördag 7 januari 2012

Fixa slappa gångjärn till en Dell D410

Fick tag i en Dell Latitude D410 med fruktansfärt slappa gångjärn. Fanns absolut ingen tröghet kvar alls, och skärmen hade inte en chans att stå upprätt. Tidigare ägare hade tröttnat, och maskinen blev min för en överkomlig penning. Har fixat gångjärnen på D410 tidigare, och detta trix funkar bra på den mindre X300'an också - som har liknande konstruktion.

Jag norpade denna bild, som tydligt visar vari problemet består.


Gångjärnets axel glider med tiden ur sin hylsa, och friktionen i gångjärnet blir bara sämre och sämre. Sajten där jag lånade denna bild  tycker man ska plocka loss gångjärnen för att kunna pressa tillbaka axeln igen. Är lite meckigt - så jag tänkte presentera ett enklare variant  med samma goda resultat.

Pilla bort plastlisten mellan keyboardet och skärmen. Öppna skärmen till lite mer än hälften och ställ datorn på sidan med det gångjärn nedåt som du vill laga.


Använd en skruvmejsel, och stick genom den på det sätt som bilden visar. Räcker om den sticker ut nån centimeter på andra sidan. Låt mejseln ligga mot sprinten som ska "knackas i", håll i mejselns hantag med ena handen och använd en hammare och slå på den del av mejseln som sticker ut. Det handlar ju inte om nått grovsmide, så använd din styrka med med förnuft.
När ena gångjärnet är fixat flippar man bara över maskinen på andra sidan och knackar i sprinten på det andra. På några minuter har man en maskin med helt acceptabla gångjärn igen.



Svårighetsgrad 2/10. Tillagningstid - 10 minuter.
Ingridienser; Dell D410, skruvmejsel och något att slå med - i mitt fall en skiftnyckel, men det går säkert lika bra med selleri!

onsdag 4 januari 2012

Nytt DC-jack till Thinkpad X60s

Ännu ett Tradera-köp där säljaren förskönat sitt objekt för att lura av potentiella köpare ytterligare några kronor genom att "glömma" ange några uppenbara defekter - tack för det Anders Lindahl. Nu betalade jag visserligen inga större summor för denna dator, men ändå trist att upptäcka att datorn man köpt har ett trasigt DC-jack och ett stendött batteri.

Hade ett splirrans nytt batteri till en X60 sedan tidigare, och genom att flytta en liten plast-påbyggnad från X60s-batteriet till X60-batteriet passade detta perfekt. Återstår bara att snygga till DC-jacket.


Törs inte tänka på vad Farbror Lenovo vill ha för denna reservdel. Nån ebay-säljare med huvudkontor i HongKong tyckte kontakt med tillhörande kabelhärva var värd $4.50 - inklusive frakt till min brevlåda, så det var ju inget att tveka på. Tog några veckor, så låg ett litet vadderat kuvert och väntade hemma.

Själva arbetet var en ren fröjd. Mer lätt-mekad maskin har jag inte sett på länge. Plockade hem X60's Maintenance Manual - Lenovo har ju vänligheten att publikt tillhandahålla dessa - från
http://download.lenovo.com/ibmdl/pub/pc/pccbbs/mobiles_pdf/42x3550_04.pdf

- bort med batteriet
- 4 skruvar, och bort med keyboarden
- 6 skruvar till, lite lirkande, så är hela palmresten borta


- två skruvar höll fast metallkåpan över DC-jacket och jordkabeln.
- plockade bort hårddisken för att lättare kunna lirka ut kabeln.

Montera ihop allt i omvänd ordning. Max 15 minuters jobb. Svårighetsgrad 2/10.

Mr Lödkolv vs X60; 1 - 0


Maskinen är tillsalu - om någon är intresserad.