lördag 10 december 2011

Råttan i fläkten - del 2

Hämtade ut en HP/Compaq DV1000 häromdan. Var ett tradera-köp för en hyfsat billig penning. Fanns några defekter beskrivna, varav den ena var en fläkt som väsnades en del.

Såg inte ut som enkel fläktstädning var något som konstruktören satt högt på sin priolista. Däremot har HP oftast sina service-manualer liggande öppna för offentligheten. Ska man in och skruva i dessa maskiner kan man kika på denna manual - http://h10032.www1.hp.com/ctg/Manual/c00444244.pdf - så underlättar det säkert en aning.

However, maskinen fick plockas isär rackans långt för att komma år fläkt och heatsink. Utifrån det monster som gömde sig lär detta vara förska gången som datorn demonteras och städas. Har nog aldrig sett något värre i en laptop innan;

Det som syns på bilden är ändå inte allt. Satt en rejäl tuss intryckt i heatsinken, plus lika mycket i fläktchassit. Efter att maskinen skruvats ihop var det fritt blås - bra bra - men dessvärre lite lagerskrap från fläkten. Nåja, lär väl hålla så länge resten av maskinen håller.

Provkörning!



Och efter att ha topsat rent keyboard och palmrest har vi en dator i skick som ny. Spekulant någon?

torsdag 8 december 2011

Fläktstrul på en Compaq CQ60

Det landade en Compaq-laptop på köksbordet häromdan. Som rubriken avslöjar var det en CQ60 - en av Compaqs budgetmaskiner för hemmabruk. Men bara för att det är en budget-laptop behöver väl inte konstruktionen vara tok-pantad... Denna dator hade - enligt sin ägare - fläktproblem, gick varm, segade och stängde under stundom av sig. Jaja, är ju en piece of cake att göra cpu-fläkten ren - 10, 15 minuter - max, så det börjar vi med...

Sure Bettan... Tog nästan 2 timmar. Den helv#*¤s maskinen fick ju plockas ner i molekyler...

Såhär såg köksbordet ut innan man ens kunde se en skymt av fläkten... För att komma åt fläkten på riktigt skulle egentligen moderkortet lossats ur bottenplattan, men jag fuskade en aning - blåste rent kylflänsen och plockade tussarna med pincett ur fläkten på ovansidan. 


Det som ser lite "uppböjt" ut är ena högtalaren - som annars sitter i vägen, över fläkten.

Demonternigen var annars ganska straight forward. Första gången jag skruvade i en av dessa maskiner, så det var lite lurigt att hitta alla skruvar. För att lossa palmresten satt det t.ex. en skruv till vänster om keyboardet som var lite svår att hitta.

Monternigen gick snabbare, och inga skruvar blev över idag heller.
Power On - zurrar lite - bild - och fläkten blåser en ljudlös pust av luft ut på baksidan!

Mr Lödkolv v/s CQ60 - hemmaseger 1 - 0
Segersumman bestod i att ägarinnans dotter köpte en annan laptop..