onsdag 17 oktober 2012

"Uppgradera" CQ10

Fick en Compaq mini-laptop i händerna häromdan - en CQ10 100SO närmare bestämt. Ägarens ungar hade tappat den i golvet, och efter detta ville den inte starta längre.

Efter lite skruvande och pill vankade den till liv, bild på skärmen, men skrek om SMART-fel på disken och tvärvägrade att boota.

Ny disk och ominstallation är ju en enkel pilsner. Licensetiketten på undersidan var oläsbar, så jag kunde inte direkt säga vilket operativ den var såld med från början. Kunde tydligen vara både XP och Win7 enligt vad oraklet google svarade.

Slängde i min Win7-skiva och gjorde en snabb installation av Win7 Starter. RW-everything kunde dock inte ge någon SLIC-info, så jag antog att det var en XP-maskin i grund och botten.
Snabbkoll på dom vanliga forumen visade att det var fler än jag som ville köra Win7 i denna maskin, och lösningen denna gång var INTE att flasha en manipulerad BIOS.

Det räcker att använda några läckta HP-utilities. "HP DMIFIT 2C10 package"...
http://www.4shared.com/rar/7tZ1Zc_C/hp_notebook_dmifit_2c10_utilit.html

Packa upp, lägg på ett bootbart USB-minne - och studera min screenshot. Ursäkta den kläggiga datorn - men ägarens ungar verkar både gilla kex och tro det är touchscreen.



Finns en liten flagga som behöver ändras till lite...

Vipps har man en maskin med SLIC 2.1-tabeller synliga för operativet, och aktivering görs på sedvanligt maner med HPQOEM-certifikatet och SLP-nyckel för den version av Win7 man installerat.


Mr Lödkolv v/s Microsoft; 3 -0 på wo

torsdag 4 oktober 2012

Flasha BIOS i en Sony Vaio VGN-C2Z

För att kunna installera Win7 i en äldrelaptop, utan att behöva dribbla med aktiveringsloaders, finns ofta hackade BIOS med modefierade SLIC-tabeller. Man kan behöva leta lite, men ofta hittar man det man söker.

Köpte en begagnad Sony Vaio VGN-C2Z häromdan. Satt en halvt oläsbar Vista-etikett på undersidan, och tidigare ägare hade nån tidig Win7 med aktiveringsloader - som gjorde att han inte hade vågat uppdatera operativet på nästan ett år, av rädsla för att microsoft skulle peta in nån wga-kontroll på samma gång. Not najs...

Win7 är ju hästlängder bättre än Vista, och ominstallationen var både självklar och snabbt gjord. Hittade en moddad BIOS med SLIC 2.1 till denna modell, och skulle bara flasha om maskinen så snart Win7-installationen var klar. Skitenkelt...

Men... Fanns en inbyggd BIOS-versions-kontroll i den version av WinPhlash som Sony har till sina lite äldre Vaio. Tror det var ver 1.4... I sann Murphy-anda snavade jag på att den hackade BIOS'en var av samma version som den som fanns installerad i maskinen. Detta gjorde att flash-verktyget helt sonika avbröt flashningen.. Tack för den Televerket...

Vet inte hur många varianter av flashverktyg eller flash-optioner jag testade innan jag hittade...
http://forums.mydigitallife.info/threads/12137-Downgrade-Flashing-SONY-VAIO-problem/page2?p=181599&viewfull=1#post181599

En själsfrände har haft vänligheten att modda Sonys WinPhlash 1.4 till att INTE kolla versionen av det man flashar. Ska således funka bra att nedgradera också om man behöver det! Funkar på fler modeller än den jag körde på.

Mr Lödkolv v/s Sony; 1 - 0