torsdag 16 februari 2012

Trasiga fläkten i CQ56'an

Jag skrev för nån månad sedan om ett fläktbyte i en Compaq CQ56. Den gamla fläkten hade ju "tappat" alla fläktblad - lägger upp bilden igen här;
Jag har sannolikt fått förklaringen till varför det blev såhär... Maskinen gick ju lite segt, och ägaren skulle vara duktig och blåsa rent eventuellt damm i fläkten. Snubben jobbar som bilmek, och tar till det stora artilleriet - VERKSTADSKOMPRESSORN!!!

Så det kan bli.. hahaha...

måndag 13 februari 2012

Vit skärm på Samsung NC10

Köpte en Samsung-laptop på blocket för några veckor sedan. Annica Isrea***on i Kalmar sålde en Samsung NC10 som enligt egen utsago fungerade perfekt. Hade vid något eeenstaka tillfälle blivit vit skärm, men det skulle ha försvunnit bara man petade till på skärmen. Säljaren var också väldigt noga med att skriva kontrakt att datorn såldes i befintligt skick. Jaja, för 600 riksdaler kan det inte vara en dålig affär...

Hade jag läst på innan jag handlade hade jag insett att problemet med att bildskärmen på en Samsung NC10 blir vit är något av ett standardproblem på denna modell. Konstruktionen där video-sladden kryper upp genom gångjärnet lär nöta sönder de små sladdarna i kabelstammen. Kortsiktigt kan man öppna skärmsargen och mickla lite på kabelstammen och hoppas att man skapar bra kontakt. En snyggare lösning är såklart att byta kabelstammen.

Varuhuset på ebay.com gav träff, och ett styck "New SAMSUNG NC10 Series LCD Video Flex cable" inhandlades. Knappa $9 inklusive frakt till min brevlåda - 60 kronor i runda slängar - kändes helt rätt i en smålännings plånbok. Fyra veckors leveranstid - nja...

Bilden nedan är på den på gamla utbytta kabeln, men ger väl ändå en aning om vad som ska bytas.

Jag hittade några halvrisiga beskrivningar på hur bytet görs, så jag återger vad jag gjorde - och vad jag gjorde fel.. :-)

  • Batteri ur.
  • Tre skruvar på undersidan, och lossa keyboarden. Obs de små låsen ovanför F2, F7/F8 & PrtScr
  • Lossa resterande skruvar på undersidan och lossa bottendelens nederdel. Lite trickigt, och försiktighet anmodas. Någon hade redan varit och pillat i min maskin, och den superklena konstruktionen med plast, plast och plast hade spruckit för infästningen av tre skruvar.

  • Under fläkten sitter LCD-kabeln ansluten till moderkortet. Ryck loss. Finns också en jordkabel skruvad som behöver lossas.
  • Skitkonstruktionen av plast gick sedan sönder där gångjärnen sitter skruvade - inringade. Jag skulle öppna skärmen, men med bottenplattan lossad satt det "bara" 4 skruvar kvar som fäste gångjärnen - och med ett krask brast plasten... Jag skulle rekommendera att man lossar dessa fyra skruvar (de inringade) direkt efter att bottenplattan lossats, annars kommer skiten att spricka så fort man rör skärmen.
  • Lossa skärmsargen - bezel. Sitter en skruv i varje hörn under gummipluttarna.
  • Lossa LCD-panelen, ytterligare två skruvar nere vid gångjärnen. Lossa tejpen över kontakten på panelns baksida och dra loss kabelstammen.
  • Lirka bort kåpan över gångjärnet, och lirka loss den gamla kabelstammen.
  • Montera dit den nya kabelstammen
  • Plocka ihop resten av maskinen för att kunna kolla arbetet


Se på tusan... Tror minsann det funkade denna gång också. Bara att skruva ihop resten, så har vi en liten söting som ska funka ett bra tag till..

Mr Lödkolv v/s Samsung NC10: 2 - 0